NG's recomandă:


4 camere web partia de schi Covasna

Esti curios?

PC Computer

Creative Commons


TinaR - VIP
Azi cumperi mai ieftin:

35% reducere la colectia Nautilus

Piata de Advertoriale
I'm listed in Personal Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Popular Posts

Bottom 3

CafeForm Plus
Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Cum imi aleg laptopul?

Cum imi aleg laptopul
Azi am primit ingrata misiune de a alege un laptop şi de a explica amănunţit de ce şi cum am ales. Îi spun ingrată pentru că este ceva extrem de greu să alegi, darămite să şi argumentezi ceea ce ai decis. Sunt sigur că şi voi faceţi la fel, pentru că este greu să argumentezi.
Dar să vedem ce lucruri majore trebuie să ştie să facă un laptop, pentru a se încadra în preferinţele mele. În definitiv, nu este o decizie ce o iei în zece minute, pentru că un laptop îl cumperi pentru o perioadă de timp mai mare, şi trebuie avut în vedere că nici nu se pot aduce mari îmbunătătţiri pe parcurs, în funcţie de ceea ce lucrezi pe el. Pe scurt, mi-ar place un laptop care să fie destul de uşor să îl pot duce cu mine oriunde, puţin mai mare decât un laptop netbook, cu un procesor puternic, memorie mare, placă video dedicată şi conectivitate bogată. Dar este un vis, pentru că un netbook nu are putere de procesare mare, iar un laptop este deja destul de greu, depăşind un kilogram. Ah, da, şi nu am averi la dispoziţie. Aşa că va trebui să le împac. Cum? Nu ştiu. Şi astfel mă încadrez în categoria clienţilor veşnic nemulţumiţi, care se holbează ore întregi şi strâmbă din nas.
Se spune că dacă pui pe cineva să aleagă din mai mult de trei opţiuni, începe să se blocheze. Cu cât are mai multe variante, cu atât se va hotărâ mai greu. Iar dacă mă uit la magazinul Azerty, de exemplu, oferta este extrem de bogată. Dar să vedem criteriile principale, în ordinea importanţei lor pentru mine.

1. Procesor puternic

Da, cel mai hotărâtor este procesorul. Cu cât este din generaţia mai nouă, cu atât mai bine. Şi nu din cauza mofturilor de noutate, ci din prisma numărului de operaţii ce le poate efectua un procesor de generaţie nouă. Pe lângă acesta, mă uit atent la frecvenţa de lucru cu placa de bază, acel FSB. Un alt aspect este cea a memoriei tampon (L3 cache).
Şi iată cum am deja trei "mărunţişuri" care hotărăsc un procesor bun. Mai este apoi tipul lui, căci ai auzit şi tu de Intel Pentium, Intel Celeron, AMD. Aici îmi e mai uşor. Eu voi lucra foarte mult pe multitasking (mai multe programe), astfel că din start aleg Intel Pentium. Preferinţă personală.

2. Memorie de calitate

Da, pentru ca un sistem de operare să funcţioneze bine, tandemul procesor -memorie este foarte important. Practic, dacă nu sunt bine alese, cele două pot fi uşor incompatibile, creându-ţi probleme şi nemulţumiri, şi, mai ales, nu vei ştii de unde îţi vin acestea. Apoi este cantitatea care trebuie să fie cât mai mare. Pe lângă programele profesionale cărora le "place" să ai memorie mare, spre exemplu, la un simplu browsing pe reţelele de socializare vei constata că unele dintre ele, din dorinţa de a avea un rulaj lin şi la zi noutăţilor (News Feed), folosesc cantităţi enorme de memorie (câteva sute de Mb pe o singură pagină). Aşa că nu putem face rabat nici aici.

3. Preţ cât mai mic

Deşi pare o utopie să cer aşa ceva, da, mi-ar trebui totul la preţ cât mai mic, pentru că nu am averi de cheltuit pe laptop. Ştiu că cele mai noi procesoare sunt scumpe, dar ... sper încă în rezolvări. Şi nu prin reducerea calităţii.

4. Greutatea

O să pară ciudat, dar acest criteriu vine înaintea altora, deşi mulţi nu sunt de acord. În primul rând, mâ deplasez destul de mult şi nu îmi convine să am la mine ceva cu greutate mare. Apoi, nu îmi pot permite să îl las în maşină, pentru că mă expun riscului de a fi furat. Apoi mai este aspectul ce îi dă numele. Laptop. Nu este chiar comod să lucrezi pe un laptop cu greutate mare pe genunchi, pentru că oboseşti destul de repede, mai ales dacă nu ai condiţie fizică sau eşti într-o uşoară depresie sau iritat.

5. Autonomie

Bine-nţeles, cât mai mare, deşi ştiu că de aici vine unul dintre factorii ce definesc criteriul greutăţii. Autonomia îmi permite să lucrez în deplasare fără a "cerşi" un pic de alimentare acolo pe unde lucrez. Ca să nu vorbim de munca în maşină, cât timp aştept după un client sau altul.

6. Placă video dedicată

Eh, aici o să intru în contradicţie cu mulţi dintre voi. Am auzit de nenumărate ori argumente şi păreri conform cărora nu ai nevoie de placă video dedicată dacă lucrezi cu programe de birou sau te joci pe internet. Ţin să îi contrazic pe aceştia, pentru că există o diferenţă de calitate sesizabilă încă de la rezoluţia şi frecvenţa de lucru de pe desktop. La jocuri nici nu mai spun, unele chiar nu pornesc dacă nu ai placă video dedicată.

7. Monitor de lăţime normală

Una dintre noutăţile ce nu le pot încă integra în viaţa mea este acest nou format de ecran. Aceste ecrane late (16:9) îmi încetinesc munca, şi nu este doar un moft. Poate fi vorba despre reflexe, căci am crescut cu ecrane de 4:3 în faţă, singurele momente în care priveam la 16:9 fiind la cinematograf sau unele filme. De aici este foarte probabil să fi rămas ceva de genul 4:3 înseamnă muncă, 16:9 înseamnă relaxare. Chiar si acest articol îl scriu de pe un monitor 4:3!

8. Conectivitate mare şi spaţiu de stocare mare

Având o cameră video şi un aparat de fotografiat, un mp3 player şi alte gadgeturi prin prejmă, îmi doresc să le pot conecta şi lucra simplu, fără adaptoare, cititoare şi alte lucruri. Iar dacă mă întrebaţi, timpul este cel pe care îl economisesc atunci când acel laptop are conectivitate mare. În momentul de faţă, de exemplu, stau de câteva zile cu fotografiile nedescărcate pentru că ... nu îmi găsesc cititorul de carduri. Şi sunt acasă, nu în deplasare! Nu ştiu ce aş face în vacanţă, de exemplu.
Spaţiul de stocare nu cred că trebuie să îl argumentez, vă spun doar atât: cu un HDD de capacitate mică, rămâi fără spaţiu exact când îţi este lumea mai dragă ...

9. Tastatură şi touchpad/mouse

Ergonomic şi la îndemână, cu sprijin pentru încheietura mâinii şi cu touchpad mic şi sensibil, nu lat, care să îmi citească încheietura atunci când scriu.

10. Aspect şi toate celelalte

La partea aceasta nu sunt pretenţios, poate fi din orice material sau culoare, de multe ori îl personalizez cu câte un sticker.

În principu acestea sunt criteriile după care mă ghidez. Acum, în mod concret, neavând criteriul numărul 3 la îndemână, nu vă voi putea răspunde concret cu un laptop anume. Şi în plus de asta, dacă tot ai citit articolul, te las pe tine să alegi, pentru a fi mulţumit de alegera ta, ce îţi aparţine în totalitate.

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2012.Sursa imagine

3 comentatori

Vlad Monday, October 22, 2012 at 9:01:00 AM GMT+3

Nu stiu daca toate punctele de mai sus se mai interseccteaza si cu punctul 3 :)) e cam greu de gasit laptop si cu procesor de ultima generatie, si placa video dedicta si sa fie si ieftin..

Forum Webmaster Sunday, November 4, 2012 at 6:06:00 PM GMT+2

Nu cred ca gasesti un asemenea device la un pret mic, iti recomand un PC puternic la pret mic sau de ce nu o tableta.

Laptop-man Wednesday, January 9, 2013 at 5:01:00 PM GMT+2

Nu sunt de acord cu punctul 4, adica cu greutatea. Daca ai masina, de ce nu poti lasa laptopul in porbagaj, ca atunci nu vede nimeni, si nu-l expui ca sa fie furat. Ce nu se vede ca exista, nu se fura. Un laptop mai mare si mai greu de obicei gasesti cu perfermante mai mari si mai ieftin. Fie vorba de o placa video buna, sau de exemplu de doua harduri, sau te mai uiti la un film pe un monitor mai mare, din toate punctele de vedere e mai avantajos un laptop mai mare cat timp ai masina.

Dofollow Blog